skip to Main Content

Gerookte kalkoen met appelhout

Easy

1,5 dag

Niet pittig

Bereidingswijze

Ondanks dat er maar weinig mensen in Nederland Thanksgiving vieren, leek het ons toch leuk om een heerlijk recept te delen voor deze speciale feestdag. Eén ingrediënt kan dan natuurlijk niet ontbreken: kalkoen! Want eerlijk is eerlijk, of je dit gerecht nu met Thanksgiving op tafel zet of op een gewone donderdagavond, het is altijd feest op tafel! Zeker als je het bereidt op je kamado!

  • Mix in een grote bak de pekel (gebruik zout, bruine suiker, ahornsiroop en appelsap) totdat de suiker helemaal vloeibaar is geworden.

         Tip: Niet helemaal thuis in deze bereidingswijze? Lees dan ons blogartikel over pekelen.

  • Leg de kalkoen in de natte pekel en zorg dat deze volledig onder water staat voordat je de bak voor 16 tot 24 uur in de koelkast zet.
  • Laat de houtskool smeulen op de kamado totdat deze warm genoeg is om te starten met barbecueën en zet een baking pan gevuld met water in het midden van het houtskool.
  • Haal de kalkoen uit de bak met pekel en spoel deze goed af met water. Dep hem daarna helemaal droog met keukenpapier en leg deze op de grill.
  • Gooi een handje smoking chips met appelsmaak van Axtschlag bij de houtskool. Je kunt deze van te voren weken in water om een minder rokerige smaak te creëren.
  • Je kunt de grill nu sluiten en af en toe wat houtskool bijgooien waar nodig. Over het algemeen laat je de luchtschacht helemaal open staan, zodat er zo min mogelijk rook in de koepel van je kamado blijft hangen.
  • Draai na 1,5 uur de kalkoen om, zodat deze aan alle zijden gelijkwaardig gegaard wordt. Voor een kalkoen van ongeveer 3,5 kilo moet je zo’n 3 uur uittrekken om door te garen op je kamado. Houd een gemiddelde temperatuur van 110 tot 130 graden Celsius aan. Gebruik je een kernthermometer? Dan kun je er vanuit gaan dat je kalkoen bij een kerntemperatuur van zo’n 80 graden gaar is.
  • Laat de gerookte kalkoen een minuutje of 10 afkoelen en smullen maar!

Happy Thanksgiving!

Boodschappenlijstje

Ingrediënten voor 12 porties

  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 1,8 liter appelsap of appelcider
  • 1 tot 2 liter water (afhankelijk van de grootte van de kalkoen)
De waardering van firestation.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 93 reviews.
Back To Top