skip to Main Content

Indische sate babi

Easy

15 tot 30 min

Niet pittig

Bereidingswijze

Bereiding groenten:

  • Snijd de ui in grove stukken en hak de rode peper fijn.
  • Verwarm de olie en bak hierin de loas, djinten, ketoembar, koenjit en de rode peper (of sambal) eventjes licht aan. Vervolgens bak je de ui samen met 1el ketjap mee.
  • Even wachten tot de ui is zacht geworden en haal dan van het vuur. Meng vervolgens in een grote kom de goela djawa met de rest van de ketjap. This is gonna be the marinade!
  • Voeg de limoenblaadjes en het sap toe. Gembertime! Snijd de gember in plakjes (schil hoef je er niet af te halen) en knijp de knoflook uit met een knoflookpers. Voeg dit bij de marinade.
  • Doe nu het mengsel van de ui en kruiden samen met het zout bij de marinade. BAM! Marinade af!

 

Bereiding vlees:

  • Lets cut some meat! Snijd de hamlappen in blokjes. NIET TE GROF! Een Indische sate babi is sierlijk en heeft elegante kleine stukjes vlees. Vermijd dus dikke hompen vlees…
  • Snijd de speklapjes daarna in smalle reepjes, zodat ze eruit zien als spekjes voor in oma’s stamppot. Doe dit dus niet in de lengte, je moet streepjes vlees en vet zien. Hmm.. Het vet smelt straks op de kamado, maar geeft wel zijn smaak af en zorgt ervoor dat de saté niet droog wordt.
  • Doe ¼ van de marinade in een kleinere bak, hierin marineer je de speklapjes. In de grote bak marineer je de hamlapjes. Marineer dit minimaal 2 uur, maar het lekkerste is om de sate een nachtje in de koelkast te laten marineren.
  • Leg twee uur voor het rijgen de houten satéstokjes alvast in een bakje warm water, zodat de stokjes straks niet in vlammen opgaan…. Rijg de stokjes als volgt:

1x hamlapje – 1x speklapje – 2x hamlapje – 1x speklapje – 1x hamlapje. Don’t mess this up!

 

BBQ gereed maken:

  • Bereid de kamado voor met 2 zones, bij voorkeur met houtskool. Zorg voor een temperatuur van 120 tot 150°C. Niet heter.. Dit kan de suikers verbranden. Gril de stokjes rondom totdat ze mooi gaar en bruin zijn.

Eet smakelijk!

Boodschappenlijstje

Voor 4 personen

  • 1,5 kg hamlappen (of schouderkarbonade zonder bot)
  • 500 gr speklap zonder zwoerd
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el vloeibare goulah djawa (palmsuiker)
  • 4 el ketjap medja
  • 3 cm gember
  • 1 el citroensap
  • ½ el laos (galangal)
  • ½ el djintan (komijn)
  • ½ el ketoembar (koriander)
  • 1 tl koenjit  (kurkuma)
  • Kleine rode peper of 2 tl sambal oelek
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • Beetje zonnebloem- of olijfolie
  • 1 el zout
De waardering van firestation.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 93 reviews.
Back To Top