skip to Main Content

Porchetta (Buikspek)

Easy

3 uur

Mild pittig

Bereidingswijze

  • Leg de buik met het zwoerd naar boven op een snijplank. Snijd de buik met een scherp mes een halve centimeter kruislings in.
  • Rooster de venkelzaadjes en peper kort in een koekenpan (2 minuten) en plet ze grondig in een vijzel of keukenmachine.
  • Hak vervolgens de kruiden en knoflook fijn. Smeer de binnenkant van de buik in met de kruiden, knoflook en het mengsel van peper en venkelzaad.
  • Rol nu de buik in zijn geheel op en bind hem op als een rollade. Smeer het zwoerd in met de olijfolie en het zeezout. Pak de buik in met huishoudfolie en plaats in de koelkast.De porchetta wordt lekkerder als je de kruiden lang laat intrekken. Wij adviseren tenminste 24 uur.
  • Als je zover bent kan de buik uit de koelkast.
  • Steek je Kamado aan en gebruik de plate setter en een lekbak. Mik op 150 graden.
  • Je kan de buik in een sparerib rekje leggen (op zijn kop) maar op het rooster werkt ook prima.
  • Reken op ongeveer 3 uur, of totdat de kerntemperatuur 65 – 70 graden is.
  • Laat de temperatuur nu wat klimmen tot 230 graden en grill voor nog 20 minuten.
  • Dit is het moment dat je voor een Hollands tintje de buik met appelstroop kan aflakken. Hierdoor wordt de huid lekker krokant.
  • Haal de buikspek uit de kamado en laat onder wat aluminium folie rusten (maak een tentje en pak het vlees niet strak in).
  • Snijd na 15 minuten de buikspek in dunne plakken.
  • Heerlijk op een broodje, of als hoofdgerecht!

Let op: een porchetta is ook heel goed en makkelijk te bereiden op een rotisserie van Spit on Fire!

Eet smakelijk!

Boodschappenlijstje

  • Een hele varkensbuik met het zwoerd er nog aan
  • Een bol knoflook
  • Verse kruiden, tijm, rozemarijn en salie
  • Hele zwarte peperkorrels
  • Grof zeezout
  • Olijfolie
  • Venkelzaad
  • Slagerstouw
  • Appelstroop (optioneel)
De waardering van firestation.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 119 reviews.
Back To Top