Boodschappenlijstje
- 1 kilo buikspek met zwoerd
- Duketownsmokers All purpose rub
- paar takjes rozemarijn
- paar takjes tijm
- paar blaadjes verse Salie
- 1 eetl. rasp van een citroenschil
- rode peper, fijn gesneden
- Allbrine No 1
Tools en benodigdheden
- Hitteschild
- Lekbak
- Kernthermometer
- Slagerstouw
- Rotisserie
- Rookhout Appel
Buikspek met zwoerd gevuld met verschillende kruiden! Deze laten we na het garen heerlijk
ronddraaien op het spit om een krokant korstje te maken!
How to Grill
130 °C, indirect, 180 °C, direct
Het buikspek pekelen
- Kook 1 liter water en los de Allbrine hier in op. Giet 4 liter koud water bij de brine en laat afkoelen tot 7 graden.
- Leg je buikspek in een grote bak en zorg dat deze ook geheel onder ligt in het pekelwater.
- Laat de buikspek nu ongeveer 2 dagen in de koelkast in de pekel liggen en draai 2x per dag de buikspek om.
Het buikspek voorbereiden
- Haal de buikspek uit de pekel en spoel met koud water goed af, Dep daarna goed droog.
- Snijd de buikspek kruislings in, Doe dit voorzichtig, niet te diep. Zorg voor een mooi ruitmotief.
- Leg de buikspek met het zwoerd naar beneden en rol je buikspek op, snijd de zwoerd weg die in de rol
verdwijnt. We willen alleen zwoerd aan de buitenzijde!! - Verdeel de kruiden over de binnenzijde van je buikspek en rasp de schil van een citroen (bij 1kg spek ongeveer
een halve citroen). - Rol de buikspek op tot een rollade en knoop stevig bij elkaar. (geen strikjes maar dubbele knopen en knip het
overtollige touw weg). - Wrijf de rollade ruimschoots in met de rub.
De kamado voorbereiden
- Steek de kamado aan en breng naar ca. 180°C.
- Leg dan het hitteschild in de kamado en zorg ervoor dat de temperatuur 120°C in je kamado wordt.
- Zet de lekbak in de kamado voeg een blok rookhout toe.
Het buikspek roken
- Leg het buikspek in het midden op het rooster van de kamado. Boven de lekbak.
- Steek de kernthermometer erin.
- Sluit de kamado en gaar het spek 3 uur op 120°C tot een kerntemperatuur van 68°C.
Het buikspek afgrillen
- Als de kerntemperatuur is bereikt leg je het buikspek in een bak.
- Verwijder de kernthermometer.
- Bouw nu de kamado om naar direct en breng de kamado naar 200°C.
- Prik de rollade aan het spit en laat deze nog 15 minuten lekker ronddraaien!
- Snij de buikspek heel dun af en eet deze het liefst (lauw) warm op!
SMAKELIJK !
Gemiddelde voorbereidingstijd: 48 uur pekelen
Gemiddelde bereidingstijd: 4 uur


































